Autopech: ‘Zo Maaike, ben jij een beetje een herrieschopper?’

‘WROEEEEM’, klinkt het achter me.

Ik werp een bezorgde blik achterom en kruip iets verder naar beneden in mijn autostoel. Heel voorzichtig geef ik een klein beetje gas.

‘WROEEEEM’
‘KGGGGGG KGGGGG’

Owgodowgodowgod. Waarom heb ik ook naar Wouter geluisterd die zei ‘dat ik best nog een dagje heen en weer naar Wageningen kon?”.

De uitlaat van mijn auto is stuk. Morgen mag mijn auto naar de garage, maar vandaag ben ik er dus toch maar mee naar mijn werk in Wageningen gereden. Dat is, blijkt nu, een Heel Slecht Idee.
Ik ben in Wageningen beland, maar mijn auto begint met de minuut meer herrie te produceren. Volgens mij is het echt niet normaal hoor, dit geluid. Ik zal blij zijn als ik zonder kleerscheuren op mijn werk ben.

Helaas is het ook nog eens heel druk op de weg: ik sta ik in een file van auto’s die maar tergend langzaam vooruit kruipt. En al dat stoppen en optrekken doet mijn sound effect geen goed.

‘Nou kom op Maaik, gewoon doorrijden’. Spreek ik mezelf toe. ‘Waarschijnlijk valt het helemaal niet zo op. Je bent bijna op je werk..’

Bij de auto die achter me in de file staat, gaat een deur open. Er stapt een man uit die met grote passen naar mijn auto loopt. Hij kijkt niet echt blij. Help.. wat nu weer? Ik heb veel zin om me te verstoppen op de achterbank, maar draai toch maar met tegenzin mijn raampje open.

‘Uhm dame, je weet dat je uitlaat bijna op straat ligt?” vraagt de man bezorgt. Ik voel mijn wangen rood worden. ‘Jaa, ik weet het, ik ben al op weg naar de garage’, lach ik vrolijk en doe gauw het raam weer dicht.

Help. Voelde ik me net nog betrekkelijk veilig met mijn eigen geruststellende gedachten, nu slaat de paniek helemaal toe. Als die man zich al zorgen maakt, kan ik dan wel verder rijden? Wat is dat , ‘bijna op straat’? Is dat gevaarlijk? Kan mijn auto nu ontploffen? WAT MOET IK DOEN?

Terwijl ik dit allemaal denk trekt de rij auto’s voor me weer op. Min of meer vanzelf schuif ik mee (WROEEEEEM) in de rij. Het is nog maar een kilometertje naar mijn werk. Dat moet toch nog wel kunnen?

Inderdaad: het kan. 15 minuten later rijd ik, begeleid door geluiden die een vliegtuig niet misstaan, het parkeerterrein van de Wageningse Campus op. Opgelucht schiet ik in het eerste de beste parkeervak en glip de auto uit. Direct schieten er twee mannen op me af. “Joh, je auto….’

Ja ja jaha. I know. Ik ben dan wel een meisje, maar ook ik snap dat deze geluiden niet normaal zijn.
En geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om nog een meter te rijden met dit barrel.

Gelukkig is Sjon van de wegenwacht, die een half uurtje later op de stoep staat, dat met me eens. Hij constateert dat er iets met mijn demper is (dat blijkt een enorm metalen apparaat te zijn wat bijna over de grond sleepte) en dat mijn auto naar de garage moet worden gesleept.
Terwijl hij alles snel en en netjes regelt, vermaakt hij zich kostelijk. ‘Zo Maaike, ben jij een beetje een herrieschopper?” gniffelt hij. ‘Je houdt wel van aandacht trekken, of niet?’

Ha-ha.

Onder het genot van woeste motorgeluiden zet hij mijn kleine Ferrari op zijn takelwagen. De twee studenten die net langs komen lopen, kijken bewonderend toe. ‘Goed geluid!’, grijnst er één naar me. ‘Nou, prachtig’, lach ik als een boer met kiespijn terug. ‘Ze had er van mij wel weer mee naar Nijmegen mogen rijden hoor’, roept Sjon door het autoraampje heen. “Maar als het een beetje stoer wordt haakt ze af’.

Ik zwaai Sjon en mijn knorrende autotje lachend uit. Hij heeft wel gelijk. Allemaal leuk en aardig, dat geëmancipeerde ‘vrouwen moeten verstand hebben van techniek’ gedoe. Maar als het op auto’s aankomt ben ik niet stoer…

Dan ben ik heel blij als Sjon met zijn gele sleepwagen me komt redden.

 

Geschreven door

7 Reacties

 • Maartje

  Wat een heerlijk verhaal!

  Ik dacht een keer dat mijn uitlaat stuk was en begon al in paniek te raken in de auto…
  Bleek er een helicopter over te vliegen die de herrie veroorzaakte… (en ik durf het zelfs te typen, haha)

  • Maaike de Vries

   Hahaha, heerlijk Maartje! Dat had ik ook zo kunnen zijn…:D

 • Rick

  Heel leuk verhaal, ik heb ook wel eens problemen met mijn uitlaat gehad. Ik heb toen een nieuwe uitlaat gekocht en was gelukkig het probleem verholpen, wat een geluid komt daar vandaan zeg!

 • Luuk

  Leuk verhaal, ik heb het zelf ook wel eens gehad alleen ik ben zelf wel gelijk naar de garage rijden 😉

 • Maickel de Ruijter

  Haha, wat een leuk verhaal!

  Zelf ben ik werkzaam als monteur bij een garage in Zoetermeer en ik zou je wel afraden om het de volgende keer nogmaals te proberen. Door herhalende schokken kan je uitlaat afbreken en dat kan serieuze schade toebrengen aan de auto’s achter je. Daarbij kan je door het hoge geluid niveau een boete krijgen, dan ben je alsnog naar je werk gegaan voor een dagje gratis werken :P.

  Succes volgende keer!

  Maickel

 • Dee

  Leuk verhaal en bijzonder om zo eens mee te maken 🙂

 • Meinke

  Wat een heerlijke lees, een kapotte uitlaat kan de bete toch overkomen. Gewoon trots zijn op je sportieve geluid 😉

Geef een reactie