Bride-to-be: Verloofd! …En nu?! Do’s en don’ts voor kersverse verloofden

Vorige week was er goed nieuws: maar liefst vier goede vrienden van ons gaan trouwen! Ik werd helemaal blij, want sinds onze bruiloft ben ik groot fan van trouwen.

Na aankondiging van het grote nieuws had ik het even met brides-to-be Hilde en Jill over het ‘Verloofd, en nu?!’ gevoel. “Wauw er is zoveel te bespreken, te kiezen en te regelen, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen”, verzuchtte Hilde.

Dat gevoel staat mij ook nog levendig voor de geest. Want je krijgt er als bride-to-be bij het aanzoek nu eenmaal geen handboek bij.

Daarom volgen hieronder 5 do’s en don’ts voor de kersverse bride-to-be:

Dit moet je na je verloving vooral doen:

1. Bedenk hoe en wanneer je het nieuws van je verloving wereldkundig maakt

Net na je verloving wil je dit nieuws het liefst van de daken schreeuwen. Want hoe leuk is het om je familie, vrienden en vage kennissen te vertellen DAT JE GAAT TROUWEN?!
Je kunt dit natuurlijk op veel manieren vertellen. Wij deden dat door gelijk de telefoon te grijpen en onze ouders en best friends te bellen, maar het kan ook leuk zijn om mensen met een smoesje ergens uit te nodigen en het nieuws dan in de groep te droppen. Voor welke manier je ook kiest, denk in ieder geval even na over de volgorde en over wie je persoonlijk wil informeren: de meeste ouders vinden het bijvoorbeeld niet zo leuk om het nieuws dat hun zoon of dochter in het huwelijk stapt op facebook te lezen.

2. Denk kort na de verloving samen na over het type bruiloft en dagindeling
Toen Wout en ik ons vorig jaar in de Ardennen verloofden, zaten we de dag erna op een terrasje in Luik. Uiteraard hadden we het over onze trouwdag: waar willen we trouwen? Hoeveel locaties willen we? Komt er een avondfeest? Welke mensen willen we wanneer uitnodigen?
Al pratend begon ik wat dingen op een papieren placemat te krabbelen, et voila: een uur later was de outline voor onze trouwdag klaar. Het was nog een hele ruwe schets die we in het daaropvolgende jaar hebben aangescherpt, maar het hielp wel heel erg om in dit vroege stadium onze perfecte dagindeling op papier te zetten. Zo konden we zonder de goedbedoelde bemoeienis van anderen, precies opschrijven wat wij graag wilden.

3. Begin bij het regelen van je trouwdag met het kiezen van een datum en/of locatie
Een logische eerste stap in de planning van je bruiloft is om na je verloving na te gaan denken over de datum van jullie trouwdag en locatie(s). Je kunt deze keuze op twee manieren maken: als er een speciale datum is waarop jullie graag willen trouwen, kies je voor een locatie die op die datum nog beschikbaar is. Wij merkten dat trouwlocaties soms al meer dan een jaar vooruit vol zitten, dus als je een afspraak maakt om een trouwlocatie te bekijken kan je het beste beginnen te vragen of ze nog beschikbaar zijn op Jullie Datum. Anders heeft een bezichtiging weinig zin.

Als je echter geen waarde hecht aan een bepaalde datum, heb je meer vrijheid: je kunt meerdere locaties bekijken en je trouwdatum bepalen aan de hand van de beschikbaarheid van je droomplek.

Wat je ook doet, wacht niet te lang met deze keuze: vooral als je op vrijdag of zaterdag wilt trouwen kan je agenda van trouwlocaties ver vooruit al vollopen.

4. Zoek plaatjes van droomjurken op internet
Je bent verloofd, en dus ga je binnenkort shoppen voor een zeer belangrijk kledingstuk: je trouwjurk! Misschien ben jij zo’n meisje dat al jaren plaatjes van droomjurken opslaat in een geheim mapje op je computer? Of heb je juist nog nooit nagedacht over zoiets als een trouwjurk? Wat hoe dan ook helpt, is om plaatjes te zoeken. Net na onze verloving googlede ik “trouwjurk” en bevond ik me ineens in een wereld van tule, wit kant en sluiers. Ik sloeg alle plaatjes die me aanspraken op en zo ontstond langzaam een beeld van wat ik mooi vond. Dit is handig als eerste vertrekpunt als je straks zelf jurken gaat passen.

5. Denk na over wie je als getuigen en ceremoniemeester vraagt
Kort na je verloving doe je er goed aan om na te denken  over wie je als getuigen en ceremoniemeester vraagt. Don’t worry, het heeft geen haast, maar vooral de ceremoniemeester kan je beter in een wat eerder stadium vragen. Dan kan hij/zij vanaf het begin met jullie meedenken.

Dit kan je als kersverse verloofde beter achterwege laten:

1. Het idee hebben dat de hele bruiloft in één week geregeld moet zijn
Er vanuit gaande dat je niet om welke reden dan ook (Zwanger? Emigreren? ) veel haast hebt: relaxt! Je hebt tijd genoeg!

2. Bang zijn om (de verkeerde) keuzes te maken bij het plannen van je bruiloft
Als je net verloofd hebt lijken de keuzes en mogelijkheden eindeloos. Of je het nu hebt over trouwlocatie, trouwjurk, dagindeling of wie je als getuigen kiest: it’s all about choices.
Dat kan overweldigend zijn, maar vergeet niet: als jullie een keuze maken die voor jullie goed voelt, dan is het een goede keuze. Het is goed om je opties te overwegen en je uitgebreid te oriënteren, maar durf daarna ook knopen door te hakken. Dit geeft rust én brengt je een stapje dichterbij De Grote Dag.

3. Je gastenlijst of getuigen baseren op de wensen van anderen
Gedurende onze verloving zei een kennis tegen mij: “Maaike, je bruiloft wordt het duurste feestje dat je ooit zult geven, dus maak het dan alsjeblieft precies zoals jij wilt”.

Wijze woorden. Want in dat oerwoud van keuzes zit ook nog een addertje onder het gras: het gevoel dat je mensen niet voor het hoofd wil stoten. Dus voel je je gedwongen om die familie die je al jaren niet meer ziet, toch uit te nodigen als daggast. Of durf je je beste vriendin niet te vragen als getuige omdat je andere ook-hele-goede vriendinnen niet wil kwetsen.

Logisch, maar niet wenselijk. Je kunt beter geen dingen doen of niet doen om ‘wat mensen misschien vinden’. Vertrouw op je eigen gevoel.

4. Verwachten dat je soon-to-be-husband met net zoveel enthousiasme trouwlocaties zoekt als jij
Zonder alle mannen over één kam te willen scheren… Maar de ervaring van vrouwen die je voorgingen leert dat vrouwen meestal net wat pro-actiever zijn in het doen van bruiloftsplanning gerelateerde zaken dan hun soon-to-be hubbie. Dat betekent niet dat hij niet enthousiast is over trouwen. het betekent gewoon dat hij.. Een man is.

5. De hele dag alleen maar over je aanstaande bruiloft denken, praten, dromen, kletsen..
Begrijp me niet verkeerd, natuuuuurlijk denk je heel veel aan je aanstaande bruiloft. En terecht! Maar maak ook soms even bewust ruimte voor andere dingen. Om te voorkomen dat je wordt meegezogen in de alles omvattende bruiloftsdraaikolk,  die je pas na je trouwdag weer loslaat.

Wouter en Maaike 215

Geschreven door

2 Reacties

  • Twinkel time #2: boerderijgeluiden, logeerpartijtje en trouwfoto’s | Jong en ondernemend
    23 augustus 2015 - 13:54
  • Hoe vind ik de perfecte trouwlocatie? Met deze 10 tips! | Jong en ondernemend
    30 september 2015 - 13:01

Geef een reactie