Gefeliciteerd

Ik zit aan tafel. Voor me liggen twee enveloppen. Twee enveloppen waar ik net twee verschillende namen op geschreven heb. De ene is voor Joris. We zijn precies 4,5 jaar samen en ter ere daarvan heb ik een kleinigheidje voor hem gekocht. Met een lief kaartje. Ik houd van kaartjes. Ze geven me een excuus om even stil te staan bij wat iemand voor mij betekent en wat voor goeds ik diegene toewens. In Joris geval; alle liefde van de hele wereld. Vier en een half jaar samen en gelukkiger dan ooit.

In de andere envelop zit een kaartje voor Mireille, papa’s vrouw. Op het kaartje staat een schets van een kat met een pijp in zijn mond. Een pijp zoals papa die altijd had.
Vandaag is papa’s verjaardag.

Voor de tweede maal moeten we zijn verjaardag ‘vieren’ zonder hem.

“Lieve Mireille”, schrijf ik in het kaartje. “De tweede verjaardag die geen verjaardag is. Mis jij hem ook zo? Ach, natuurlijk doe je dat”.

Zoals vandaag voor Joris en mij een dag is om onze liefde te vieren, is het tegelijk een dag van missen en verdriet. Denk ik op deze “nep verjaardag” aan papa. Aan hoe het zou zijn als hij er gewoon nog was. Hoe hij genoot van jarig zijn. Van taart en stomme, gekke kadootjes. Hoe hij glunderde als we voor hem zongen. Niemand kon genieten als pap. En ik zou er alles voor geven om hem te kunnen bellen , de lach in zijn stem te horen. Hem vrolijk en jarig te horen zijn.

Dat schrijf ik ook aan Mireille. “Kon het maar even gewoon weer normaal zijn”, staat in de kaart.

De tijd gaat door, maakt het gat tussen zijn en niet meer zijn groter. Maakt het verdriet minder rauw, maar niet minder aanwezig. Deze verjaardag is misschien iets minder schrijnend dan de eerste, maar het gapende gat van missen blijft. “Hoe het had kunnen zijn”. Als mijn vader geen kanker had gekregen en dood was gegaan.

Ik zucht en staar naar de kaarten. Ze symboliseren twee uitersten. Hoe mooi het is om van iemand te houden.. En hoe moeilijk het is om te moeten missen.

IMG_3641

Ik werp een blik op papa’s foto aan de muur – mijn steuntje als de tranen heel hoog zitten. “Hee paps”, mompel ik. “Ze zeggen dat het na een poosje makkelijker wordt. Misschien is dat ook zo, maar ik mis je nog steeds. En ergens maakt het me ook bang, dat we zomaar verder gaan zonder jou. Ben ik bang om door te leven. Om je te vergeten. “

Pap kijkt onbewogen terug. Hij is dan ook veel te nuchter voor het voeren van gesprekken met overledenen via foto’s.

Hij hield meer van een feestje. Als we papa eer aan willen doen, moeten we niet huilen maar proosten. Moeten we het leven vieren, zijn verjaardag als excuus gebruiken om een taartje te eten en een drankje te doen.

En dat gaan Joris en ik dan ook doen. We gaan vanavond ons 4,5 jarige jubileum vieren. En drinken op papa. Met een lach en een traan.

Dankbaar voor alles dat hij heeft nagelaten. Wijsheid, inspiratie, kracht.

Blij met elkaar.

Maar ook beseffend dat soms de inspiratie van de wereld niet kan opwegen
Tegen het feit dat ik papa nooit meer zal zien.

Gefeliciteerd papa

Ik mis je.

Geschreven door

13 Reacties

 • Marijke

  Prachtig lieverd. Inderdaad zo dubbel allemaal. Je super kaart van de kat met pijp staat zo dicht tegen z’n foto aan dat hij het absoluut moet voelen. Vannnacht toen ik voor hem zong was het net alsof de lach uit de foto bewoog. Ik denk dat het zo is en ik wil dat het zo is.Ik ben blij met je kaart en jou! Geniet van vanavond samen en neem een Westmalle triple. Dat moet, of je het lust of niet. Dikke kus van mij

  • krulletje86

   Hee lieverd, ik denk het ook! Ben ook heel blij met jou. En die Westmalle triple, dat is inderdaad een must.. Neem jij er dan ook één? Dikke kus!

 • Estelle

  Jeetje meis… Wat mooi… Ik ben sprakeloos!

 • Esther

  Zit ik hier gewoon op kantoor tranen uit mijn ogen te vegen…wat ontzettend mooi verwoord lieve Maaike, en oh zo waar….veel sterkte en tegelijk ook een fijne avond gewenst met Joris, want dat heb je verdiend!

  • krulletje86

   Dank je wel lieve Esther! Die fijne avond gaat er komen! 🙂

 • merel

  Wauw, mooi verwoord maaike!…sterkte en toch ook fijne momenten gewenst vandaag! Er denken een heleboel mensen aan je vader, jou en Mireille!

  • krulletje86

   Wat lief Merel, het is zo fijn om zoveel medeleven te krijgen, dat maakt het echt minder verdrietig allemaal! Dank je wel!

 • Diana

  Geen woorden, ben er stil van..
  Geniet vanavond!

 • Deborah Hamar

  Ik geef je een like!! Omdat ik je verdriet herken.
  Gefeliciteerd met jullie jubileum. En natuurlijk ook met je paps.
  Als jullie op hem toosten doen ze in café ” ’t Hemeltje” gewoon met jullie mee 🙂
  Een fijne avond toegewenst en natuurlijk ook sterkte!!

  • krulletje86

   Haha Deborah, ik hoop inderdaad dat Café ’t Hemeltje een goed assortiment speciaalbier heeft! 😉 Dank je wel voor je lieve reactie!

   • Deborah Hamar

    Graag gedaan!! Ja ja dat hebben ze zeker. Ze hebben er van alles. Veel lekkerder en mooier dan hier haha. 😉

Geef een reactie