Kraamtijd en corona: hoe maak je het gezellig?

kraamtijd

Suze heeft een bijzonder jaar uitgekozen om op deze aarde te landen. Je weet wel, met al die corona toestanden. Haar geboorte zelf viel gelukkig mooi tussen twee coronagolven in – al kreeg ik het toch voor elkaar om met het stempel corona verdacht te bevallen, maar dat terzijde-, maar kort daarna laaide het virus weer in alle hevigheid op. Dat maakt deze kraamtijd anders dan normaal. Door de combinatie van alle maatregelen een kwetsbare newborn kunnen we veel dingen niet doen. Gezellig al onze vrienden met kinderen over de vloer; als gezin naar de dierentuin; ergens in een koffietentje wat drinken; nee, nee, nee.

Toch moet ik zeggen dat al die knusse huiselijkheid en het vele cocoonen ook zijn charme heeft. En als de muren op me af komen? Dan er blijven er nog genoeg dingen over om de kraamtijd gezellig te maken:

  1. Maak boswandelingen met het gezin

Oke, een binnenspeeltuin of restaurant zoeken we nu liever niet op (dat laatste is ook dicht as we speak), maar we wonen dichtbij het bos! Zeker met dit heerlijke herfstweer zijn we regelmatig in het bos te vinden. Suze in de draagzak, Lauren en Jonas stuiterend van omgevallen boom naar het allermooiste blaadje. Heerlijk.

  1. Ontvang één persoons kraambezoek

Hoewel we officieel nog steeds 2 a 3 volwassenen en een schare kids over de vloer mogen hebben,  voelde het de eerste maanden met Suze toch niet zo lekker om het huis elk weekend te vullen met groepen verschillend bezoek.  Om ons nieuwste gezinslidje wel te kunnen showen  kwam (en komt) het kraambezoek nu meer verspreid en vaker alleen, zonder kids. Zonder kinderen is het wat makkelijker om afstand te houden. Dat is enerzijds heel jammer want ik ben stapelgek op de kinderen van mijn vrienden, maar dat het voelt wel veiliger. Zoek hierin dus uit wat voor jou werkt en voel je niet bezwaard om dat ook aan te geven! Wij krijgen van iedereen gelukkig veel begrip en positieve reacties <3.

  1. Regel een gezinsfotoshoot

Is het corona, of komt het doordat Suze de derde is..? Deze kraamtijd vliegt zo enorm hard voorbij. Om later toch een bewuste herinnering te hebben aan deze bijzondere periode hebben wij ons als gezin laten vastleggen. De fotoshoot zelf was een hele bezoeking: zie maar eens 5 personen, waarvan 3 onder de 4 jaar oud,  schoon en in hun zondagse kloffie op tijd in een auto te krijgen. En daarna je driftige tweejarige peuter te manageren die alleen met zijn vrachtauto op de foto wil… Anyway , daar zie je op de foto’s niks van terug want het resultaat is echt geweldig! Heel erg waardevol voor ‘later’.

  1. Hang iets leuks aan de muur

De allermooiste foto van de fotoshoot liet ik afdrukken op hout en hangt nu aan de muur. Zo leuk, elke keer als ik er langs loop word ik vrolijk 😊.  Ik kreeg de afdruk aangeboden door drukwerknodig.nl. Hier kan je zowel zakelijk als privé van alles laten afdrukken: denk aan fotoafdrukken, posters  en roll-up banners. Ik was positief verrast door de kwaliteit en prijzen!

  1. Haal to go koffietjes tijdens het wandelen

Ik wandel in mijn kraamtijd altijd wat af; soms alleen en soms met een vriendinnetje. Nu in verband met de corona maatregelen alle horeca dicht is, halen we dan regelmatig een coffee to go bij ons lokale koffiezaakje. Dat voelt gezellig, houdt mij op de been na de zoveelste gebroken nacht én we steunen gelijk de lokale ondernemers die het nu toch al zo zwaar hebben.  

  1. Doe de (oudste) kids uit logeren en speel thuis restaurantje 

Bij zowel Jonas als Lauren lieten Wouter en ik ze na een paar maanden voor het eerst achter in de handen van hun lieve opa en oma, om samen heerlijk uit eten te gaan. Gewoon, om even tot elkaar te komen en een gesprek te voeren zonder constante babyafleiding. Omdat uit eten gaan er nu niet in zit hebben we het dit keer omgedraaid: Lauren en Jonas gingen uit logeren en wij bleven thuis met alleen Suze. Oh, wat een rust, maar één kleine baby! We bestelden eten bij een restaurant en maakten er een home dinner van. Natuurlijk kan je ook de baby uit logeren doen, maar dat kon ik zelf nog niet aan ;).

  1. Blijf samen lachen

Eerlijk is eerlijk: al deze tips ten spijt is veel thuis zijn en weinig kunnen doen met 3 kleine kinderen gewoon pittig. Regelmatig is iedereen chagrijnig en lopen Wouter en ik te mopperen op de kinderen en op elkaar. Wat  ons dan helpt is om dit bij elkaar te benoemen en bewust te proberen weer gezellig te doen. Bouw een duplotoren, dans mee op muziek van Frozen, bak een keer vaker pannenkoeken… Want uiteindelijk is het grotendeels ook je eigen mind set die het thuis gezellig maakt!

 

 

Geschreven door

Geef een reactie