Hoe vind je de perfecte trouwlocatie? Met deze 10 tips!

Laatst schreef ik in mijn blog over het ‘Verloofd, en nu?!” gevoel. Één van de dingen die al gauw opduikt op de to-do lijst van kersverse verloofden, is de zoektocht naar hun ultieme trouwlocatie. Wij zagen ook flink wat plekjes voordat wij onze keuze maakten.

Met deze tien tips selecteer je zo je ultieme plek om je huwelijk te sluiten én te vieren:

  1. Maak vooraf een inschatting van het aantal (dag, receptie, avond) gasten

Een open deur, maar toch: de geschiktheid van een locatie wordt heel erg bepaald door het aantal gasten dat je wilt uitnodigen. Maak dus voorafgaand aan je bezoek een globale inschatting van de aantallen gasten gedurende jullie trouwdag. Als je onderscheid maakt tussen dag- en avondgasten, kijk dan of de locatie verschillende ruimten heeft die zijn aangepast op de grote van je gezelschap. Want een intiem etentje met 20 man is niet zo intiem als je deze moet houden in een enorme balzaal.

  1. Hee, jij hier? Check of je de locatie exclusief voor jezelf hebt

Sommige trouwlocaties kan je exclusief afhuren, bij anderen beschik je slechts over een deel. Vraag hier even naar. Als de locatie daarnaast ook een geopend restaurant heeft, of nog een bruiloft aan de andere kant van het gebouw, kan dat consequenties hebben voor het aantal parkeerplaatsen, de aandacht die je krijgt en daarmee.. Je humeur. Vraag dit dus even na.

  1. Frikadellen of een 5 gangen diner? Bedenk wat je op het menu wilt hebben.

Vaak huur je voor je trouwdag niet alleen een locatie, maar ook bijbehorende catering af. Als je een plek hebt gevonden die je aanspreekt, is een logische vervolgstap het opvragen van een offerte. De eigenaar van je potentiële trouwplek zal hiervoor vragen hoe de dagindeling er globaal uitziet, en wat je ideeën zijn over eten & drinken. Wil je een uitgebreid diner, of een informere bbq? Luxe hapjes of bitterballen? De hele avond champagne, of is pils ook prima?

  1. Wat zullen we drinken…(En vooral: hoeveel?)

In het verlengde van alle eet& drink vragen: vaak heb je in een offerte de keuze of je de drankjes afkoopt, of op nacalculatie betaalt. In het eerste geval betaal je een vast bedrag per gast, waarvoor hij/zij onbeperkt mag drinken. Bij nacalculatie houdt de bar het werkelijke aantal consumpties bij en krijg je achteraf de rekening.

  1. Bekijk de locatie bij voorkeur als deze ‘up and running’ is

Het is moeilijk je een voorstelling te maken van je trouwfeest als je in een verlaten kasteel staat. Heb je de afspraak toch op een rustig moment? Wip dan even aan gedurende een lopende activiteit, om je een echt goede voorstelling te maken van het verloop van je trouwdag hier.

  1. Pas/Passen de ruimte(n) bij de activiteiten die jullie in gedachten hebben?

Wil je een ruig dansfeest? Een chique receptie? Een knus huiskamerdiner? Of wil je trouwen, eten én feesten op dezelfde locatie? Kijk of de trouwlocatie past jullie dagindeling en het gevoel dat je wilt hebben op jullie trouwdag.

Wij gingen voor knus, gezellig én een feestje

  1. Hoe flexibel is de locatie mbt aanvangst en vertrektijden?

Vaak heb je op het moment dat je je trouwlocatie kiest een globaal programma in je hoofd. De exacte begin- en eindtijd kunnen echter nog wel eens wijzigen naarmate je het draaiboek fine-tuned. Bespreek op de locatie hoe ze ermee omgaan als blijkt dat je gasten toch een half uur eerder komen, of dat je je feest bij nader inzien een half uur langer wilt laten duren. Kunnen ze daar flexibel mee omgaan? Worden er dan extra kosten in rekening gebracht en zo ja, wat zijn die? Handig om te weten, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

  1. Its raining men… Buiten trouwen: is er een plan B?

Droom jij er je hele leven al van om buiten in een idyllisch prieeltje te trouwen? Dan komt de optie ‘regen’ waarschijnlijk in jouw trouwplanning niet voor. En nee, geen zorgen, NATUURLIJK zal het niet regenen. Maar mocht dit onwelkome natuurverschijnsel zich toch voordoen, is het fijn om een plan B te hebben. De meeste locaties die outside weddings faciliteren hebben zo’n plan B. Check even of dit plan op je overkomt als een plausibel alternatief.

Gelukkig hadden wij op onze trouwdag slechts een enkel buitje

  1. Wie blijven er slapen en in welk bed?

Wil je je gasten de mogelijkheid bieden om te overnachten? En waar brengen jullie zelf eigenlijk de huwelijksnacht door? Veel trouwlocaties bieden ook hotelkamers en suites aan. Bespreek de mogelijkheden als dit aansluit bij jullie plannen.

  1. Luister naar je gevoel

Je kunt nog zoveel mooie plekjes zien en lijstjes afwerken, maar het allerbelangrijkst: luister naar je gevoel. Zie jij jezelf hier een prachtige, onbezorgde trouwdag vieren? Vind je het personeel aardig, de sfeer goed? Als het antwoord JA is, ben je al halverwege.

Een warm onthaal op onze trouwlocatie!

Een warm onthaal op onze trouwlocatie!

Geschreven door

Geef een reactie