Koekjes, bellen en info zoeken: De Sollicitatie Voorbereiding

“Wat heb jij eigenlijk veel gesprekken!” zegt vriendin Jill. Ik grijns. Na een maandje zoeken, brieven schrijven, bellen en netwerken begint er nu beweging in de solliciteer flow te komen: ik heb een een paar uitnodigingen voor gesprekken te pakken.

Leuk, leuk, leuk. Noem mij gek, maar ik houd wel van sollicitatie gesprekken. Ik vind het leuk om mensen van een nieuw bedrijf te leren kennen. Om meer te horen over dat bedrijf. Om te kijken of er een klik is. En, natuurlijk, om mezelf zo goed mogelijk te presenteren.

En dat laatste begint allemaal met een gedegen voorbereiding. Vorige week zat ik te lezen in het boekje van Geerhard Bolte met als titel ‘Functie: Sollicitant’. Dat (leuke) boekje geeft tips en tricks voor mensen die ijverig op zoek zijn naar werk. In hoofdstuk 6 (“Het Solliciatiegesprek”) schreef de auteur:

“Nog steeds zijn er veel werkzoekenden die au naturel naar een sollcitatiegesprek gaan. Ze lezen hun CV nog eens na, kijken 5 minuten op de website van de werkgever, vijlen hun nagels en lopen nerveus maar optimistisch de voordeur uit. Dat optimisme zal goed van pas komen, want de kans is klein dat zo’n voorbereiding volstaat”

solliciteren2

 

Haha. Nou, dat geldt niet voor mij.  Ik neem voor het voorbereiden van sollicitaties ruim de tijd. Nadat het blijde bericht dat ik OP GESPREK MAG KOMEN me heeft bereikt, doorloop ik globaal de volgende stappen:

 1. Ik doe een vreugdedansje, waarbij ik huppelend en kirrend door de kamer vlieg. Dit resulteert erin dat Twinkel zich achter de bank verstopt. Twinkel is altijd nogal een spelbreker. Volgens mij wil hij gewoon niet dat ik werk vind.
 2. Ik bel Joris, op werk om hem op de hoogte te stellen van dit geweldige nieuws.
 3. Ik bel mijn moeder om haar op de hoogte te stellen van het geweldige nieuws.
 4. Ik bel Sylvie, Samantha en/of lieve andere vrienden om hen op de hoogte te stellen van het geweldige nieuws.
 5. Ik ga koffie drinken met Twinkel en mezelf om het geweldige nieuws te vieren. Met koekjes. En nog meer koekjes. En oké, nog eentje dan. Want Ik Heb Het Verdiend.
 6. Misselijk van de koekjes ga ik achter mijn laptop zitten. Hierna google ik 2 uur lang koophuizen waar we kunnen gaan wonen, kleren die ik kan kopen en hobby’s die ik kan beginnen Als-Ik-Deze-Baan-Krijg.
  shoppen
 7. Begin me te beseffen dat ik baan wel eerst moet krijgen.
 8. Open op mijn laptop in het Mapje Sollicitaties het Mapje ‘Naam Bedrijf,’ waar ik vacature, CV en motivatiebrief voor de betreffende functie heb opgeslagen.
 9. Ik lees de vacature grondig door. Hierbij schrijf ik alle gevraagde vaardigheden en competenties die in de functie omschrijving staan op.
 10. Ik staar een tijdje naar alle competenties. Word ineens beetje moedeloos. Krijg paniek aanval. Kan dit helemaal niet.
 11. Ik lees mijn eigen sollicitatie brief opnieuw door. Ach kijk, eigenlijk ben ik toch best geschikt. Wat een mooie brief heb ik geschreven zeg. Zie het weer helemaal zitten.  
  ontwikkeling
 12. Roep mezelf tot de orde. Ik maak een Document aan met als naam ‘Voorbereiding bedrijf x’. In dit document maak ik de volgende kopjes: “Achtergrond bedrijf”,” Trends&ontwikkelingen in de sector” en ‘Voorbeelden bij competenties’.
 13. Ik ga naar de site van het bedrijf en spit deze helemaal door. Relevante info kopieer ik naar mijn bestand, onder het kopje ‘Achtergrond bedrijf”. Daarna google ik het bedrijf, om te zien of er recent nog leuke of minder leuke dingen zijn gebeurd. Indien bruikbaar komt dit ook in Het Document.
 14. Bij het kopje Trends&Ontwikkelingen vul ik in: “Ik heb geen flauw idee”. Daar lach ik even om met mezelf. Dan haal ik deze tekst weer weg.
 15. Om Trends&Ontwikkelingen te vullen doe ik ook een rondje Google, of ik bel met een kennis waarvan ik weet dat hij/zij goed thuis is in de branche. Vaak blijk ik er zelf toch ook wel het één en ander van af te weten. Alle info komt in Het Document.
 16. Ik pijnig mijn hersenen wat ik tijdens mijn studie en werkzame jaren ook alweer gedaan en geleerd heb. Aan de hand daarvan bedenk ik bij alle gevraagde kennis en competenties een mooi voorbeeld, bij voorkeur aan de hand van de STAR methode. Denk ook nog even na over standaard vragen zoals ‘Goede en slechte eigenschappen’ en ‘Waar ben je het meest trots op ‘?solliciteren4
 17. Maak al doende een vragenlijst met alle vragen die ik tijdens het gesprek wil stellen, van standaard (“Hoe gaan jullie een nieuwe werknemer begeleiden?” ) tot specifiek ( “Wat wordt de verhouding tussen strategische en operationele projecten in deze functie?”)
 18. Als alle info is verzameld, ga ik een rondje wandelen om bij te komen van deze uitputtingsslag. Droom ondertussen over de fantastische wijze waarop ik dit gesprek ga doen.
 19. Na thuiskomst is het tijd voor de fase OEFENEN. Dat deed ik eerst met Joris, maar daar kregen we ruzie van: ik vond dat Joris me niet de goede vragen stelde. Daarom oefen ik nu met mezelf, wat redelijk schizofrene taferelen oplevert. Ik doe alles namelijk hardop, bijvoorbeeld:
  *Strenge stem* ‘Waaruit blijkt dat jij daadkrachtig en overtuigend bent?”
  *Mijn eigen stem* ‘Nou, in mijn vorige baan was ik projectleider van project X. In het projectteam liep iets mis, en toen….”
  *Strenge stem* “Aha. Maar was was specifiek JOU rol dan in dit proces?”

  Ik maak het mezelf altijd nogal moeilijk, dus ik ben blij als deze fase achter de rug is. Als ik hiervan ben bijgekomen, gaan de puntjes op de i:

 20. Ik stuur alle documenten –CV, brief, voorbereidingsdocument, vacature- naar Joris en vraag met veel hartjes in mijn mail of hij deze wil printen (ons printpapier is op).
 21. Ik google de routebeschrijving vanuit Nijmegen. Probeer te onthouden hoe ik moet rijden, voor als mijn telefoon met navigatie uitvalt (kans hierop is zeer reëel).
 22. Besef me dan dat het onthouden van route een hopeloze zaak is. Mail Joris nog een keer, met de vraag of hij ook routebeschrijving wil printen.
 23. Whatsapp Joris of hij de mail wel heeft gezien.
 24. Bel Joris of hij mail al heeft gezien.
 25. Biedt excuses aan aan boze Joris, die zegt dat HIJ VERDORIE OOK NOG GEWOON MOET WERKEN. Ja, hij wel
 26. Lees de avond van te voren alle info nog een keer goed door.
 27. Haal bontgekleurde nagellak van nagels en lak ze netjes roze
 28. Pak tas in met pen en papier, CV, vacature, vragenlijst, flesje water en lipgloss,
 29. Sta op betreffende dag in alle vroegte op. Doe pak aan, haar netjes, make-up op. Lees aantekeningen nog een keer door en doe nog één rollenspel met mezelf.
 30. Loop uiteindelijk uitgeput, zenuwachtig maar optimistisch de deur uit.

Goede voorbereiding is het halve werk…

Voetnoot voor toekomstige werkgever: Alle bovengenoemde stappen zijn natuurlijk schromelijk overdreven en vinden alleen plaats als ik teveel tijd heb. Ben doorgaans heel snel en efficiënt en laat alle onnodige handelingen achterwege. ECHT WAAR!

 

 

Geschreven door

10 Reacties

 • Esther

  Maaike! Echt MEESTERLIJK geschreven weer! Krijg het gevoel dat ik Bridgte Jones aan het lezen ben, en dat vond ik ook altijd zo’n genot 🙂 Als je geen droombaan vindt, kun je altijd nog schrijfster worden!! Ik verheug me alweer op je volgende blog!! En oh ja, succes natuurlijk met je sollicitatiegesprekken!! (als je een baan krijgt, blijf je dan alsjeblieft wel bloggen?) Liefs en X

  • krulletje86

   Hee Esther, haha dank je wel! Ik voel me af en toe ook een beetje een Bridget Jones, alleen dan niet op zoek naar man maar naar baan! 😉 Liefs!

 • Marijke

  Het duurt vast niet lang meer..en dan hoef je al deze erg vermoeiende voorbereidende bezigheden niet meer te doen. Maar ik weet zeker dat niemand zoooo goed als jij je voorbereid op een gesprek. Ik duim!! Dikke kus Marijke

 • Jespri

  Leuk geschreven. Succes met je sollicitatie gesprekken!

  • krulletje86

   Dank je wel Jespri! Dat succes kan ik, ondanks deze fantastische voorbereiding, goed gebruiken! 🙂

 • Rik A Scholten

  Hallo krulletje

  Wat leuk om je verhaal verhaal te lezen. herkenbaar.
  Zelf heb ik eindeloos vaak gesolliciteerd in het onderwijs. Helaas nog zonder resultaat. Geen behoefte aan leraren Nederlands.

  Ik lees in je verhaal dat je consequent ” Ik besef me ” schrijft, maar beseffen
  Is niet wederkerend. Realiseren wel. Ik realiseer me een ik besef dat dit misschien wat belerend overkomt, maar ik kan het niet laten.
  Ik heb wel eens een hoofd P&O, die mij meende te moeten afwijzen, geattendeerd op een vette d/t fout. Dat vond ik zelf erg leuk.

  Vriendelijke groet en veel succes!
  De aanhouder wint.
  Rik

  • krulletje86

   Hallo Rik, dank je wel voor je reactie! En voor de grammatica tip, ik kan in een blog over werk zoeken maar beter niet te veel van dat soort fouten maken ;-). En ben soms zo druk aan het typen dat er wel eens één doorheen glipt. Dank, ik ga me vanaf nu niks meer beseffen maar alleen nog realiseren!
   Jij ook heel veel succes!

 • Estelle

  Hi-la-risch! Kom maar op met die baan 🙂 Je verdient m!

Geef een reactie