Kromkrommer weet raad met weggooi groenten

Te krom, te dik, te klein, te veel.… te gek! Volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groente en fruit in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’. Dat is toch krom? Maar ook schommelingen in de productie en gebrek aan communicatie binnen de keten zorgen voor groente-overschotten die vervolgens doorgedraaid worden. Met de smaak en kwaliteit van al deze groenten is niets mis, maar toch belanden ze op de afvalberg, bij veevoer of in de biovergister. Kromkommer zorgt er daarom op allerlei manieren voor dat deze groente weer terugkomen op JOUW bord. Want krom is het nieuwe recht

bron: www.kromkommer.com

Een paar weken terug bekeek ik mijn LinkedIn pagina en sprong één berichtje me gelijk in het oog. Het was afkomstig van Chantal Engelen, een food marketeer die ik twee jaar geleden heb leren kennen tijdens een project voor mijn toenmalige werkgever.

“Met de lancering van onze nieuwe soeplijn is het ook tijd voor een nieuwe stap: vanaf heden ga ik me fulltime wijden aan Kromkommer! “ Schrijft Chantal in haar LinkedIn update.

Ik ben onder de indruk. Ik wist al dat Chantal al langere tijd actief was in projecten om voedselverspilling tegen te gaan. Een paar jaar geleden nam zij deel aan ‘Battle of the Cheetas”, een evenement waarbij verschillende teams streden in de ontwikkeling van een duurzaam initiatief. Chantal deed mee met team ‘Too Good To Waste”, dat zich inzette voor het verwerken van groenten die normaal – bijvoorbeeld door hun afwijkende vorm- werden weggooid.

Haar team won de battle en lanceerde in 2012 een gazpacho van tomaatjes die anders weggooit zouden worden. Hierna stopte dit project, maar Chantal niet. Ze kwam in contact met Jente en Lisanne en gezamenlijk starten zij met “Kromkommer”.

krom06-e1385118588493

De dames achter Kromkommer: Chantal Engelen, Jente de Vries, Lisanne van Zwol

Via Linkedin kreeg ik af en toe zijlings iets van dit project mee. Wat me eerst een mooi hobby project leek, werd al gauw heel serieus toen berichtjes verschenen over ‘de lancering van soepen’. En nu ik lees dat Kromkommer dermate goed loopt dat Chantal haar (leuke) baan als Digital and Communicity Manager bij dr Oetker voor opgeeft, wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Wat gaaf om op die manier van je droom je werk te kunnen maken!

De hoogste tijd om Chantal wat meer vragen te stellen over het Kromkommer concept en haar toekomstplannen.

1. Chantal, gefeliciteerd met deze nieuwe stap! Wanneer ben je tot het besluit gekomen om je fulltime aan Kromkommer te gaan wijden? Was het een spannende stap?
Dat was begin 2014, toen leek het te gaan lukken. Het heeft uiteindelijk nog wel 6 maanden geduurd totdat ik de stap echt kon maken. De spanning voel ik nog niet echt. Ik weet zeker dat het ons gaat lukken en heb er vooral veel zin in. Uiteraard is het wel jammer om je leuke baan achter te laten, maar als je iets doet wat je echt leuk vindt, geeft het zo veel energie!

2. De missie van Kromkommer is voedselverspilling tegengaan. Kan je een paar concrete voorbeelden noemen van projecten die Kromkommer uitvoert die bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling?
Kromkommer doet aan de ene kant concrete projecten waarbij gekke groente “gered” worden en aan de andere kant focussen wij op het verhaal met acties en campagnes. De focus ligt nu op het maken van producten, daarmee redden we de meeste groente.

3. Welke producten van Kromkommer zijn nu in welke winkels te koop?
Op dit moment heeft Kromkommer drie soepen gelanceerd: tomatensoep, wortelsoep en bietensoep. De Kromkommer soepen zijn te koop bij WAARGroos en Buiten. Wil je liever je luie stoel niet uit? De soep is bij  WAAR ook online te bestellen.

4. Hoe lang is bij de soepen het ontwikkeltraject geweest van idee tot product? Wat waren de grootste uitdagingen in het traject?
In januari 2014 zijn wij gaan crowdfunden voor de soepen. Parallel zijn wij begonnen met contacten leggen met de soepfabriek, receptontwikkeling en verpakkingsontwikkeling. Het is eigenlijk best snel gegaan dus. De grootste uitdaging was het maken van een clean en puur recept, het proces van teler tot fabriek goed organiseren. Maar ook de verpakking. Wij wilde een design dat echt bij ons paste. Dat is gelukt!

5. Ik zie regelmatig de Kromkommer soepen voorbij komen via social media. Op welke manieren promoten jullie Kromkommer en haar producten?
In al onze marketing uitingen staat het verhaal achter Kromkommer centraal. De gekke groente hebben bij ons een hoofdrol. Je zult deze altijd terug zien in onze uitingen. Onze marketing activiteiten zijn altijd gericht op onze Krommunity. Dit is de groep mensen die bijv. heeft bijgedragen aan de crowdfunding, onze telers, consumenten, winkels en fans en volgers. Social media is voor ons het belangrijkste medium. Hier bereiken wij veel mensen. Onze uitingen zijn altijd persoonlijk, op de verpakking van onze soep staat zelfs een foto van ons. Zo kan iedereen zien wie er achter Kromkommer zit en zich hierbij aansluiten. Naast social media staan wij vaak op festivals en markten, geven we presentaties op congressen en af en toe doen we prikkelende campagnes. Het “samen” doen met anderen is voor ons erg belangrijk. Een probleem oplossen kun je tenslotte niet alleen.

6. Wat zijn de toekomstplannen van Kromkommer?
Binnenkort lanceren we nog een zomervariant van onze soepen. Later dit jaar komen wij met een delicatessenlijn en kerstpakketten . Voorlopige focussen wij op het opschalen van onze soepenlijn en delicatessen. Maar daarbij blijven we prikkelen met campagnes en acties.

Het kan dus snel gaan. Pas een half jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de soepen en nu zijn ze al te koop! Ik vind zowel het Kromkommer concept als het ondernemerschap van Chantal, Jente en Lisanne bewonderenswaardig. Een goed voorbeeld van dromen volgen. The best way to do it… Is to do it!

Dames, heel veel succes met Kromkommer. Ik ga een soepje bestellen!

Zelf de Kromkommer soepen proeven? Bestel ze op http://www.kromkommer.com

 

Geschreven door

2 Reacties

  • Estelle

    Wauw wat een super goed concept dit! Doe mij ook maar zo’n soepje van een kromme wortel 🙂 En heel tof dat je dit interview hebt gedaan, hele leuke nieuwe tak binnen je blogs!

    • krulletje86

      Ja leuk concept he meis? Ik vind het een geniaal idee. En leuk om te horen dat je deze nieuwe onderwerpen leuk vindt! Ik ben nu op zoek naar bedrijf nr 3 :).

Geef een reactie