Marqt: Een verzameling écht eten in een strak supermarktjasje

“Kijk, hier is het!” Joris wijst naar het gebouw voor ons. “Wauw, het is best groot!”
Ik knik bevestigend. De winkel voorons heeft grote glazen ramen en lijkt een aardige oppervlakte te bestrijken. Het is groter dan ik had verwacht. Vol verwachting loop ik naar de ingang, waarboven de naam van de winkel prijkt: “Marqt”.

We zijn samen een weekendje op pad in Den Haag en ik wilde graag op bezoek bij Marqt. In mijn vorige baan maakte ik deel uit van het lectoraat AgroFood Marketing, en daar kwam dit concept geregeld ter sprake. Marqt omschrijft haar eigen concept als volgt:

bron: www.marqt.nl

bron: www.marqt.nl

Een supermarkt waar alleen biologische, duurzame, fairtrade producten worden verkocht. De omschrijving doet het erg denken aan een gangbare reform winkel: de iets wat stoffige winkels met vreemde, dure producten waar vooral hippies of hipsters komen. Het viel me echter op dat alle mensen die over Marqt praten altijd erg enthousiast zijn. Hoog tijd dus om deze winkel met eigen ogen te bekijken. Marqt heeft vestigingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en wij stappen nu de Haagse vestiging aan de Hofweg binnen.

Bij binnenkomst valt me direct de strakke uitstraling op. De winkel heeft de look en feel van een supermarkt, is groot opgezet en strak ingedeeld. Er is een brood afdeling, een vlees sectie en een zuivel afdeling. Daarnaast zijn er ook flink wat schappen met houdbare producten, variërend van kruidenmixen tot biologisch hondenvoer. In niets doet dit concept denken aan een gangbare reform winkel.

We lopen door de winkel en bekijken de producten. Bij elk deel van de winkel hangen borden, waarop de filosofie van Marqt wordt vermeld.

IMG-20140519-WA0011 IMG-20140519-WA0012 IMG-20140519-WA0018IMG-20140519-WA0010
Daarnaast staat ook bij voor producten omschreven wat de herkomst is. Bij het vlees,bijvoorbeeld, kunnen we zien dat de kip afkomstig is van boer Herman. Boven de verpakte kippenpootjes hangt een poster met plaatjes van blije kippen. Erg slimme marketing als je het mij vraagt. Consumenten leggen vaak in de winkel de link niet meer zo tussen het levende dier en het stukje vlees voor hun neus, en deze plaatjes helpen ze te herinneren waarom ze ook alweer 2x zoveel geld uit willen geven aan een stukje vlees.

IMG-20140519-WA0020

Zou deze aanpak werken? De teksten op de borden en bij de producten zijn positief en vrolijk en geven zin om te kopen. Het is best druk in de winkel. Een gemengd publiek, maar opvallend veel mensen tussen de 20 en 30 jaar. De meesten lopen met goed gevulde tasjes de winkel weer uit.

Een positieve eerste indruk dus. Na mijn bezoek bekijk ik nieuwsgierig de Marqt website. De site verhaalt uitgebreid –logisch, ik had niet anders verwacht bij dit concept- over het ‘waarom’ van Marqt:

De oprichters van Marqt vinden het tijd voor vernieuwing. Vernieuwing in de manier waarop eten in Nederland aangeboden wordt. En vernieuwing in de manier waarop er binnen de zogenaamde voedselketen samengewerkt wordt. Een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Een ander uitgangspunt is dat de klant de producent leert kennen en andersom. Maar bovenal biedt Marqt met haar partners heerlijke producten in een inspirerende omgeving

Bron: www.marqt.nlWaarom hebben de oprichters dit initiatief genomen?’

Interessant. Ik kan me helemaal vinden in dit idee over transparantie en samenwerking in de voedselketen. Wel tuimelen bij het lezen van dit soort teksen nieuwsgierige vragen door mijn hoofd: hoe ‘anders’ is dit dan andere merken en concepten met aandacht voor de producent? Hoe geef je inhoud aan een vage (mode) term als ‘écht eten’? En spreekt het een breed publiek aan, of blijft Marqt qua doelgroep in de niche van ‘bewuste consumenten die meer willen betalen’ hangen?

Om die vragen te beantwoorden is meer nodig dan een winkel bezoekje. Maar ik heb na het eerste bezoek een goed gevoel bij Marqt. Aansprekende ideeën in een strak en overzichtelijk supermarkt jasje. Ik ben fan. Zou jij deze winkel bezoeken?

IMG-20140519-WA0016

Meer informatie: www.marqt.nl

Geschreven door

2 Reacties

  • marlene

    Maaikie! Ik werk toevallig zo’n beetje naast de marqt en ecoplaza. Ecoplaza kom ik regelmatig maar bij marqt ben ik nog nooit binnen geweest. (Is net een paar minuutjes verder lopen). Moet ik er misschien toch maar eens voor over hebben. Is het niet vooral ook een grote-steden-ding?

    • krulletje86

      Laanie! Ow wat grappig! Marqt is wel een bezoekje waard, vind jij ook leuk! Heerlijke chocolade….;-). Ja het is nu in ieder geval nog een grote steden ding, ik weet niet wat hun groeistrategie is. Wel leuk om aan ze te vragen overigens!

Geef een reactie