Op Sollicitatiegesprek: “Welke auto vind jij mooi?”

Het is donderdag, tegen het einde van de middag. Ik zit in een grote kantoorruimte aan een glanzende vergadertafel. De grote ramen van het kantoor geven uitzicht op een grijs betegeld parkeerterreintje. Het is bewolkt en een windvlaag giert om het gebouw.
Ik wend mijn blik af van buiten, pak het half lege kopje op en neem een slokje koffie. Dan richt ik mijn aandacht weer op de twee mannen in pak tegenover me.

Inderdaad: Ik ben op sollicitatiegesprek.

Een stukje rijden is wel mijn ding., maar over auto merken moet je mij niks vragen. Bij voorkeur niet tijdens een sollicitatie gesprek…

Ik ben hier voor een baan die erg hoog op mijn ‘droombaan’ lijstje scoort en het is dan ook nogal belangrijk dat dit gesprek goed verloopt. Gelukkig gaat het tot nu toe best oké: mijn gesprekspartners en ik lijken elkaar wel te mogen en we praten enthousiast over het bedrijf en onderwerpen als dierenwelzijn en boer-burger communicatie.

Tot zo ver niks geks, en ik begin me steeds meer te ontspannen. Dan vraagt één van de mannen ineens out of the blue: “Wat voor auto vind je mooi?”

Ik kijk hem niet begrijpend aan. Hoezo, wat voor auto vind ik mooi? Zijn we zonder dat ik het doorheb al bij de arbeidsvoorwaarden beland? Hoopvol wacht ik af of hij me nog iets meer uitleg gaat geven, maar mijn gesprekspartner blijft me slechts glimlachend aankijken.

Ik besluit dus maar gewoon antwoord te geven. “Nou, ik heb nu een Peugeot 206…” Antwoord ik een beetje aarzelend. “Maar ik vind Audi’s wel mooi.”

De mannen tegenover me grinniken goedkeurend.

“Maar wat voor type dan?” dringt de man aan.

Ik krijg het een beetje warm. Wat een rare vraag. Weet ik veel, ik weet helemaal niks van typen auto’s. “Is dit een strikvraag? “ vraag ik argwanend.

Mijn gesprekspartner barst in schaterlachen uit. “Is dit een strikvraag, zegt ze” grijnst hij.

Ik lach schaapachtig mee en hoop dat we dit dubieuze onderwerp nu af kunnen sluiten. Dat lijkt even te lukken: het gesprek kabbelt verder naar het onderwerp competenties en persoonlijkheidsprofielen. De mannen willen weten ‘welke kleur’ ik ben. Toevallig heb ik vorig jaar een test gedaan over persoonlijkheid en kleuren, dus weet ik ze te vertellen dat ik overwegend geel ben: sociaal, extravert en meelevend. En soms ook rood: doortastend en duidelijk.

We praten door. Ineens kijkt de man tegenover me, me strak aan en zegt: “Q7?”

Q7? Is dat codetaal voor iets waar ik niks van af weet? Ow shit, dat gaat zeker weer over die verrekte auto. Q7, is dat een soort Audi? Een beetje verward door de mans obsessie voor auto’s antwoord ik nonchalant: “Q7? Ja hoor, ook prima”.

Wederom een lachsalvo. Dan krijgt de auto man medelijden met mijn niet begrijpende gezicht. “Aan de hand van dit soort vragen kan je iemands kleur testen”, zegt hij.” Een beetje onzin natuurlijk, maar ze zeggen dat rode mensen meer voor praktisch gaan, terwijl gele mensen alles weten over typen, modelletjes en fancy snufjes”

Ha! Dus toch een strikvraag! Ik wist het!

” Maar jij weet te weinig van auto’s voor deze test, dat is duidelijk”, vervolgt hij lachend.

Ik lach mee. Best leuk om dat kleurenverhaal op die manier te testen, maar met auto merken moet je inderdaad niet bij mij zijn. Misschien moet ik aan die eindeloze lijst met sollicitatie voorbereiding ook nog het punt ‘Verdiep je in auto merken’ toevoegen. Of misschien ook niet.

Sollicitatie lesje nummer 345: “Hoe goed je je ook voorbereid, wees altijd bedacht op verrassende vragen”.

Met een goed humeur ronden we het gesprek af. Ik vond het leuk. Nu maar hopen dat ik ondanks mijn stuitende gebrek aan auto kennis tóch nog een keertje terug mag komen..!

Voetnoot: Heb Audi Q7 na afloop gegoogled. Best leuk, maar een beetje een lomp ding naar mijn smaak. Als ik dan mag kiezen heb ik liever een A3. Maar zou ook wel akkoord gaan met Q7 hoor, als iemand me die wil geven. De vraag is…maakt me dat nou rood, geel of gewoon Maaike? 😉

Geschreven door

9 Reacties

 • Diana

  Hahahahaha! 🙂
  Ik ga duimen voor een baan, met een A3.. 😉

  • krulletje86

   Haha dat is fijn! Ik duim mee! Al vrees ik dat de dag dat ik een A3 bij mijn baan krijg voorlopig nog niet komt 😉

 • Esther

  Hahaha! Heerlijk stukje weer, ik zit hier hardop te lachen (wat niet handig is, want op kantoor en dus eigenlijk niet bezig moeten zijnde met het lezen van leuke blogs, maar afijn…)
  Volgens mij heb je het er goed van afgebracht bij dit gesprek, ik ga voor je duimen in ieder geval! Hou ons op de hoogte!!

 • Estelle

  Hahaha ik dacht even dat ze je al een auto van de zaak gingen aanbieden op het eerste gesprek 😉 Maar dat zat erachter dus… 😛

 • Diana( een andere dan de eerste Diana)

  Hey Maaik, beetje bij de hand maar wel humoristisch; zou je voetnoot in een mail waarin je aangeeft het een prettig gesprek gevonden te hebben mailen . kunnen ze wel om lachen en blijft wel hangen! Succes! Diana

  • krulletje86

   Heey Diaan! Haha hmm dat zou wel heel grappig zijn! Maar ik weet niet of ik dat durf, ik was na afloop al een beetje huiverig dat ik misschien te bijdehand overkwam.. Hoewel het wel types waren die daarom kunnen lachen denk ik, dus het is de overweging waard! Thanks voor de tip, liefs!

 • Janneke

  Haha, nu moeten ze je op zijn minst wel aannemen én je een audi van de zaak geven 😛 je schrijft leuk!

 • Lotte

  Ondanks het feit dat ik een fervent Top Gear-kijker ben, zou ik hier ook grandioos de mist in zijn gegaan. Wie verzint zo’n vraag? Gelukkig verliep de rest van het gesprek wel goed. Hopelijk mag je door voor de Audi. :p

 • Jespri

  Haha moest erg lachen om hoe je het verwoord, heerlijk! Hopelijk mag je nog een keer terug komen.

Geef een reactie