Tien tips: hoe maak je een goede indruk bij een sollicitatiegesprek?

“Oke, we zetten een vacature uit. Lijkt me goed als jij contactpersoon bent . En voeren wij dan samen de gesprekken?” zegt mijn baas, terwijl ze met een schuin oog alweer naar haar laptop kijkt. We zitten in een drukke periode en ze heeft haast.

Ja, het leven raar lopen. Was ik een ik een klein half jaar geleden nog zelf op zoek naar werk, nu mag ik het voortouw nemen in het aannemen van een nieuwe collega.

Wat een giller he? Van trillende sollicitanten handjes voor de tafel, naar een ‘Ow dus jij wil hier komen werken?!’ hoofd achter de tafel (grapje, dat zou ik natúúrlijk nooit doen). Ik voel me wel vereerd dat ik dit mag doen, en heb er ook zin in. Want hoe ervaar je een sollicitatieprocedure als je zelf aan zet bent?

Inmiddels zitten de gesprekken erop en kan ik blij melden dat we iemand gevonden hebben. Ik zou dolgraag alle details over die gesprekken vertellen, maar dat lijkt me helaas niet zo ethisch. Wel vielen me een aantal dingen op. Jammere dingen, ook wel. Open deuren die sollicitanten laten liggen. Kleinigheden die aan de andere kant van de tafel (als potentiële werkgever) een grote indruk maken.

En omdat dit informatie is die ik als sollicitant graag had gehad, zet ik ze nu op een rijtje.

Als je ergens solliciteert, kan je beter niet…

 1. Het sollicitatiegesprek beginnen met de zin “Ja, ik snap zelf ook niet waarom ik hier ben uitgenodigd”.

Neem één ding van mij aan: een selectie maken uit CV’s en een beeld vormen van iemand op basis van informatie op een papiertje, is niet makkelijk. Het uitnodigen van een sollicitant is dus als werkgever ook altijd een gok. Pas in het gesprek merk je of deze persoon net zo leuk, slim en sprankelend is als je hoopt. Maar je nodigt iemand natuurlijk ook niet voor niks uit.

Als je als sollicitant het gesprek begint met jezelf te verontschuldigen en aan te geven dat je CV niet zo goed aansluit, bezorg je mij –hier dus in de werkgever stoel- een vervelend gevoel. Want als jij zelf al niet snapt wat je hier doet, ga ik daar ook ineens aan twijfelen. Sterker nog: eigenlijk trek je met die opmerking mijn beoordelingsvermogen in twijfel (“Ha, waarom nodig je MIJ hier nou voor uit? Dat kan ik toch helemaal niet, duh!”). En geef je jezelf een 1-0 achterstand. Niet doen dus.

 1. De nadruk leggen op een gat in je CV

Misschien ligt het aan mijn onervarendheid op HR gebied, maar bij het bestuderen van CV’s heb ik niet zo heel nauwkeurig naar alle data en jaartallen gekeken. Zo was me dus niet opgevallen dat één van de sollicitanten een jaar te lang over haar studie had gedaan, totdat ze dit zelf ineens uitgebreid benoemde (helaas ook zonder plausibele uitleg).

Praat niet over dingen waar je de nadruk niet op wilt leggen, tenzij iemand er expliciet naar vraagt. En heb dan een korte, logische verklaring paraat.

 1. Zeggen dat je niks hebt met de sector waar het bedrijf in actief is

Kijk, liegen hoeft niet. Maar elk bedrijf is actief in een bepaalde sector, en deze sector is voor alle functies binnen het bedrijf in meer of mindere mate van belang. Voor ons geldt dat die sector van groot belang is. Het is dan ook niet zo heel handig om de vraag “Wat heb jij met onze sector” te beantwoorden met “Nou, niks eigenlijk”.

Denk thuis even na wat je zegt op zo’n vraag. En houd daarbij in je achterhoofd dat “Nee, ik heb niks met jullie (stomme) sector” geen goed antwoord is. Hallo, natuurlijk vind je onze sector leuk. Wat doe je hier anders?

 1. Aangeven dat je over de benodigde kwaliteiten voor deze functie helaas niet beschikt

Ook dit leek mij een inkoppertje, maar was helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Als wij in de vacature nadrukkelijk om iemand vragen die nauwkeurig is en goed kan schrijven, kan je op je klompen aanvoelen dat het antwoord “Dat spellen niet je sterkste punt is en dat alle stukken die je schrijft nog wel even nagelezen moeten worden” niet de juiste is.

Een werkgever wil juist graag horen waarom  hij/zij je WEL moet aannemen. Dus blijf eerlijk, maar verkoop jezelf ook. Als een genoemde kwaliteit echt een zwak punt van je is, geef dan op zijn minst voorbeelden van hoe je hier in deze functie mee om denkt te kunnen gaan.

 1. Te bescheiden zijn

Hoe je het ook went of keert: solliciteren is jezelf verkopen. Ik merkte nu voor het eerst hoe moeilijk het is als werkgever om iemand die je nog niet kent, in een uur tijd te beoordelen. En wat ik dan graag wil, is dat het me makkelijk wordt gemaakt. Dat de sollicitant enthousiast is, dingen vertelt en mij aangeeft waarom ik hem/haar aan moet nemen. En daarin hoef je echt niet te bescheiden te zijn: het gesprek is ook hét moment om mij te overtuigen dat jij geschikt bent voor de job. Dus benoem je sterke punten, en geef voorbeelden. Want echt: ik wil jou best aannemen, graag zelfs, maar vertel me dan wel even waarom!

Als je ergens solliciteert, kan je beter wel…

“Ja leuk al die tips wat allemaal niet moet, maar hoe moet het dan wel?!”, hoor ik je denken. Nou, het volgende vond ik zelf heel positief/slim/prettig:

 1. Duidelijk aangeven wat je sterke eigenschappen zijn
  Bereid dit voor. Geef voorbeelden, overtuig me. Iedereen heeft sterke eigenschappen, dus wees niet bang om die in het gesprek te benoemen.
 1. Zelf geloven dat je geschikt bent voor de baan
  Want again: als je er zelf al niet in gelooft…
 1. Je gesprekspartners van te voren googlen
  Als jij in de gang op weg naar het gesprek diegene waar je mee in gesprek gaat al herkent en uit jezelf een hand geeft, heb je een streepje voor. Dat geldt ook voor simpelweg weten wat de achtergrond en hobby’s van je gesprekspartners zijn. Kleine moeite, groot effect.
 1. Uitstralen dat je enthousiast bent
  Wees enthousiast en je bent al halverwege.
 1. Gebruik maken van elk hulp aanbod
  Zie het sollicitatiegesprek, zelfs als je de baan niet krijgt, als iets wat je verder helpt naar wel een baan. Voeg je gesprekspartners toe op Linkedin. Als je het niet geworden bent, schroom dan niet om ze te bellen of te mailen met de vraag of de betreffende persoon misschien nog tips voor je heeft voor andere contactpersonen/bedrijven/vacatures. Daar maak je indruk mee.

Tot slot: voordat jullie denken dat het me helemaal in mijn bol is geslagen nu ik ook eens iemand (mede) aan mocht nemen..Ik maak deze lijstjes ook voor mezelf. Dan kan ik weer even teruglezen hoe het allemaal was, als ik zelf in de toekomst weer ga solliciteren. Want blijven we allemaal ons hele leven niet af en toe sollicitant? 😉

 

 

 

Geschreven door

Geef een reactie