Top 10: Hoe houd je werkeloos zijn leuk?

Zonder werk zitten betekent veel thuis zitten. En ik weet niet hoe dat voor jullie is, maar als ik veel alleen thuis ben dan kan dat vrij funest zijn voor mijn levensvreugde.

In het algemeen ben ik goed in alleen zijn. Brieven schrijven, eten, lezen, bellen, de was ophangen, heerlijk. Maar na de eerste nieuwige maand merk ik dat ik me met vlagen een beetje wereldvreemd begin te voelen. Vooral op dagen zonder afspraken, waarin de hele wereld schijnbaar belangrijke dingen aan het doen is maar ik niet.

Gelukkig is de oplossing nabij!  Zie hier de Top 10 Hoe houd ik werkeloos zijn leuk:

“Hey, ken ik jou nog nergens van?”                            Jou ken ik nog nergens van

1. Vind al koffie drinkend je droombaan
Van 5 dagen in de week vacaturesites bekijken is nog nooit een mens vrolijk geworden. Of aan een baan gekomen: uit gegevens van het UWV blijkt dat maar liefst 85% (!) van alle vacatures via het netwerk wordt ingevuld. Koffie drinken met oud bekenden is dus nuttig. Wat ik daarnaast een leuke bezigheid vind, is het koffie drinken met mensen die ik nog niet ken maar die wel bij een potentieel leuk bedrijf werken.

De strategie is simpel: denk eens na over welke bedrijven je kent en waar je graag zou willen werken. Ga vervolgens na of je iemand bij dat bedrijf kent, of (en die kans is vaak groter) of je iemand kent die iemand bij het bedrijf kent. Benader diegene – waarbij je de naam van jullie wederzijdse kennis noemt- en vraag of hij/zij ervoor open staat om jou in een kennismakingsgesprek meer te vertellen over het bedrijf. Begin niet gelijk over werkmogelijkheden, dat kan iemand afschrikken. Mijn ervaring is dat als ik eerlijk zeg dat ik me aan het oriënteren ben op een nieuwe baan en vanuit die insteek graag meer over het bedrijf wil horen, mensen me bijna altijd wel willen ontvangen. Dat levert leuke gesprekken en met een beetje geluk, nieuwe visitekaartjes op.

Een voorbeeld: ik ben vorige week op bezoek geweest bij een bedrijf dat innovatieprojecten uitvoert in de agrofood sector. Het contact legde ik via een oud collega en ik kon zonder problemen op bezoek komen. Het bedrijf had geen vacatures, maar ik had wel een leuk gesprek met de sector directeur. Het gesprek gaf me inspiratie (Leuk bedrijf! Leuke projecten!), een goed gevoel , een complimentje (“Goede aanpak, gewoon zo eens komen praten”) en nieuwe visite kaartjes op van bedrijven waar ik het eens kon proberen.
Bovendien gaf het me aanleiding om mijn huispak uit te doen en me weer eens netjes aan te kleden. Ook nooit weg.

2. Neem een kat
Gedeelde smart is halve smart. Elke keer als ik baal dat ik geen werk heb en ik Twinkel zie, denk ik : “Ach, Twinkel heeft ook geen baan, en hij voelt zich ook gelukkig”. Doet wonderen voor mijn humeur.

 “Ik heb een plan, ik maak nooit meer een plan| Acda & De Munnik”

3.  Maak een weekplanning
Vorige week was ik op bezoek bij het UWV en daar zei een UWV meneer met een serieus gezicht: “Mensen gaan vaak lachen als ik dit zeg, maar werk zoeken is een dagtaak”.

Ik vond dat helemaal niet om te lachen. Werk zoeken is zeker een dagtaak. Vacatures zoeken, brieven schrijven, bepaalde mensen bellen, op bezoek/gesprek, etc.. Je kan er goed druk mee zijn. En je bent nooit klaar: dat ben je immers pas als die droombaan een feit is. Om mijn week een beetje te structureren maak ik een weekplanning.  Daar plan ik alle sollicitatie activiteiten en ook alle leuke dingen in. Die planning geeft een soort rust en ook een nuttig gevoel: wat je hebt gedaan kan je afvinken.

Uiteraard is een planning voor mensen die zich niet buitenproportioneel druk maken om het vinden van werk ook nuttig: het dwingt je om actiever met werk zoeken bezig te zijn.

4. Houd koffie pauze met jezelf en je kat
Als je dan toch een planning maakt, houd dan ook zeker rekening met belangrijke momenten zoals koffie en lunch pauzes. Niet alleen in je eigen belang, maar ook voor de kat.

IMG_1013 Nijmegen-20130505-00231

5. Blijf leuke dingen doen
Werk zoeken mag dan wel een dagtaak zijn, maar het is geen 24 uur durende taak. Zoals je niet 24 uur per dag werkt, hoef je ook geen 24 uur per dag met solliciteren bezig te zijn. Blijf vrienden zien, leuke dingen doen. Dat kan ook als je door het werkeloos zijn financieel wat minder mogelijkheden hebt. Voor mij niet echt een uitdaging, omdat mijn studententijd nog niet zo ver achter me ligt en ik dus nog dondergoed weet hoe je je tijd vult zonder geld: met vrienden en supermarkt bier op de bank. Andere invullingen zijn ook mogelijk.

6.. Reload your energy buiten
Het leven van een werkzoekende speelt zich met name binnen af. Om toch een beetje onder de mensen te blijven probeer ik iedere dag even frisse lucht te happen. Naar een afspraak, of anders door te gaan hardlopen of paardrijden. In een fris hoofd krijgt je de meeste geniale ideeën.

“Zo meisje, en wat is jouw visie op de sector?”

7. Blijf op de hoogte van je vakgebied
Als het goed is vind je je vakgebied leuk (Als dat niet het geval is, raad ik je aan veel aandacht te besteden aan het volgende punt op de lijst). Het kan daarom een leuke bezigheid zijn om op de hoogte te blijven van het geen dat daar gebeurt. Bijvoorbeeld door nieuwssites af te werken, naar symposia of netwerkbijeenkomsten te gaan of bedrijven te bezoeken. Zie het ook als sollicitatie voorbereiding: mensen horen altijd graag “jouw visie op de belangrijkste ontwikkelingen in de sector”. Nou, die kunnen ze nu krijgen ook!

8. Dromen en denken in kansen
Ik vind het altijd een beetje sarcastisch om mensen die tegen hun zin al lang werkeloos zijn te verblijden met uitspraken als ‘ Je moet het zien als een kadootje’. Als je werkeloos bent, vind je dat meestal bepaald geen kadootje.

Van de andere kant, elk nadeel heb z’n voordeel. Je zit nu thuis en hebt tijd om eens na te denken over wie je bent, wat je wil en waar je gelukkig van wordt. Die tijd is er in het dagelijks leven vaak niet, maar nu wel! Je kunt een hobby oppakken waar je nooit aan toe kwam, een omschrijving van je droombaan maken, tijd steken in dingen die je voorheen niet deed. Voor mij betekent dat: veel tijd kunnen steken in schrijven en bloggen. En dat vind ik zeker heerlijk!

En als dat dan allemaal niet helpt, kan je altijd dit nog proberen…

7. Bouw een hut in huis
8. Lak je nagels allemaal een andere kleur (
vergeet niet dit bij een sollicitatiegesprek onmiddellijk weer te verwijderen)
9.Maak een werkeloosheid lied en word een hit op YouTube
10. Lees inspirerende blogs van lotgenoten, zoals bijvoorbeeld – ik noem maar iets- die van mij

Succes!

 

 

Geschreven door

Geen reacties

 • Estelle

  Haha meis wat een heerlijk verhaal weer! Heb je tip 7 tm 9 zelf al uitgevoerd? 😀

  • krulletje86

   Haha nee die opties houd ik nog even achter de hand, voor als mijn nood echt hoog wordt…:D

 • Imre

  Nog een tip: doe vrijwilligerswerk! Toen ik na mijn afstuderen werkloos was ben ik voor niks aan de slag gegaan in het werkveld waar ik in wilde werken om werkervaring op te doen en het gat in mijn cv gevuld te houden. Bovendien vergroot je zo je netwerk!

  • krulletje86

   Zeker een goede tip Imre! Leuk en dankbaar 🙂

 • Marloes Tamminga

  Leuk artikel, ik heb het gedeeld. Heel veel succes en als je snel een baan vindt, wel blijven bloggen!

  • krulletje86

   Dank je wel Marloes, wat leuk om te horen! Ik blijf graag bloggen, genoeg om te schrijven! 😉

 • Het heft in eigen hand: als de droombaan niet naar mij komt… | Jong en ondernemend
  27 mei 2014 - 14:58

Geef een reactie