Twinkel Time #7: Happiness in het Vlaamse Gent

Twinkel Time: mijn wekelijkse happy moments op een rij. Afgelopen weekend reisden wij af voor een stedentripje naar Gent. En man, wat was dat fijn. Nu ons leven wordt beheerst door huisgerelateerde zaken was het heel erg prettig om ons verstand op nul te zetten en ons te verliezen in idyllische straatjes, Belgische biertjes en Vlaamse lekkernijen. Geniet deze week van de lekkerste Bourgondisch Vlaamse Twinkels!

Twinkel Time #7

1. Gentse stoverij met frietjes
Laat ik dan ook maar gelijk met eten beginnen: als we op vrijdagmiddag aankomen in het hotel,  inchecken en vervolgens de stad in lopen.. Hebben wij HONGER. We ploffen neer in een klein eetcafé op de Korenmarkt en bestellen ‘Gentse stoverij met huisgemaakte frietjes’. Dit übervlaamse gerecht bestaat uit een pannetje met stoofvlees in een kruidige saus. De huisgemaakte frietjes smaken zoals je dat in België verwacht en ook van de dikke mayonaise erbij worden we heel gelukkig. Natuurlijk kan je dit ook gewoon thuis eten, maar in deze Vlaamse stad smaakt alles beter, lekkerder en gezelliger. Onze borden gaan helemaal leeg.

Gentse Stoverij met frietjes Happy Maaikie

2. Prachtige oude kerken , burchten en grachten
Ik was nog nooit in Gent geweest, maar ben aangenaam verrast door de schoonheid van de stad. Hoewel het winkelcentrum ruim en modern is, kan je je daarnaast makkelijk verliezen in een wirwar van sfeervolle straatjes. Je hoeft maar een hoek om te slaan om ineens recht voor een prachtige oude kerk te staan. Of omhoog te kijken om een gave oude gevel te zien. In de stad wisselen oud en nieuw elkaar af, wat veel sfeer geeft een lekkere dynamiek. Daarnaast is er ook nog eens veel water: door de stad heen stroomt rivier De Leie, dus aan bruggetjes en doorkijkjes geen gebrek. Een heerlijke stad om doelloos in rond te dwalen en je te laten verrassen. St Baafs Kathedraal Gent Straatbeeld Gent Water in Gent

IMG-20151025-WA0005

3. Een kaarsje voor papa in het St-Baafs Kathedraal
Al rondzwervend belanden we in de indrukwekkende St -Baafs kathedraal. Ik word altijd een beetje melancholisch van een kerk. De grootsheid, de afbeeldingen en de orgelmuziek.. Het doet is met me. Bij één van de vele kandelaren in de kathedraal blijf ik staan en steek ik een kaarsje op voor papa. Wouter en ik kijken samen  even zwijgend naar het flakkerende vlammetje. Papa, papa, wat missen we je nog. Maar wat ben je toch ook nog dichtbij ons.

IMG-20151028-WA0012

4. Met hondje Nena aan een Belgisch biertje
We ploffen neer in een café met een Belgisch speciaalbiertje. Nog zoiets wat mijn vader enorm kon waarderen. We hadden er graag één met hem gedronken, maar krijgen in plaats daarvan opmerkelijk ander gezelschap. Twee tafeltjes verderop zit een oudere meneer met een klein, zwart-wit hondje. De man is duidelijk vaste gast in het café, want geregeld stoppen passanten bij zijn tafeltje voor een praatje. Het hondje krijgt van alle bezoekertjes zoutjes toegestopt, die in kleine bakjes op tafel staan. Als de meneer weer even alleen is schuift het hondje sneaky op naar ons. “Mag ze een koekje?”, vraag ik haar baasje. Dat mag, dus voer ik het hondje een koekje. Voor ik het weet zit Nena, zoals ze blijkt te heten, gelukzalig op mijn schoot. “Ze vindt je aardig”, grijnst de man, “Wil je haar even houden? Dan ga ik naar de wc”. Natuurlijk wil ik dat, dus we drinken ons bier in gezelschap van een klein hondje. Te lief. Ooit heb ik een eigen.

IMG-20151028-WA0005
5. Mijn telefoon het hele weekend uit laten staan
Hoeveel ik ook van mijn vrienden en familie houd, soms vind ik het echt heel fijn om even helemaal van de wereld te zijn. Zo ook dit weekend: op vrijdag ging mijn telefoon uit en op zondagmiddag pas weer aan. Die rust doet me goed. Ik heb meer aandacht voor Wouter, meer aandacht voor mijn omgeving en meer aandacht voor mezelf. Een soort mindfullness in the city.

En zo komen we op zondag weer blij en opgeladen thuis. Doei Gent, you are great!

 

Geschreven door

4 Reacties

 • Marijke

  Mooi verhaal Maaik, van een prachtstad. In april waren we daar met het koor op koorreis. And last but not least: in die St Baafs hebben wij een concert gegeven met het koor. En heb ik voor Fred een kaarsje laten branden zodat hij er bij was. Ik had de hoogste plek gekozen op de kandelaar want hij moest alles kunnen zien. Ik kreeg er kippenvel van… XXX

  • Maaike de Vries

   Wauw Marijk.. Dat wist ik helemaal niet. Wat bijzonder <3 <3

 • Estelle

  Mooi om zo geregeld even stil te staan bij de kleine en grote mooie dingen in het leven 🙂 Even de automatische piloot uit en bewust genieten 🙂

  • Maaike de Vries

   Ja zo is het maar net mop! Ben jij ook goed in 🙂 Xx

Geef een reactie