Zeven dingen die je als werkzoekende liever niet hoort…

Nu ik hard op zoek ben naar werk, begint me een patroon op te vallen in opmerkingen die ik geregeld hoor. Blijkbaar roept werkeloos zijn bepaalde teksten op bij de rest van werkend Nederland.

En hoewel ik vooral veel leuke, lieve, aardige dingen hoor –laten we dat voorop stellen-, kan ik jullie toch verblijden met “Zeven dingen die je als werkloze liever niet hoort”:

 1. “Je kunt geen ijs met handen breken”                                 

De procedures rondom sollicitatie processen gaan vaak traag. HEEL TRAAG. En ik, als iemand die liever nog gister dan vandaag aan de slag gaat, heb weinig geduld. Of nouja, geduld is sowieso niet één van mijn sterke punten en in dit geval al helemaal niet.

Ik werd dan ook niet vrolijk toen ik laatst, op een buitengewoon saaie dag, maar liefst twee keer te horen kreeg dat “Je geen ijs met handen kunt breken”. Deze nogal ouderwetse uitspraak is in sollicitatie land synoniem voor

“Jij bent ongeduldig en moet niet zo drammen”.    Ijs breken

Meestal komt de uitspraak uit de mond van mensen die er minder belang  bij hebben om vaart in een procedure  te houden dan ik. Zo hoorde ik hem laatst van een recruiter die had aangeboden mijn CV bij iemand neer te leggen. Toen ik haar de week later belde, had ze dat nog niet gedaan. Ik vroeg –heel netjes- wanneer ze dat dan wel ging doen, waarna ze een verhaal begon dat ze daar voorlopig niet aan toe kwam. Ze besloot haar toespraak met een kordaat ‘je kunt geen ijs met handen breken’.

Ik vond dat niet zo relevant. Ze hoeft ook helemaal geen ijs met handen te breken. Ze moet alleen mijn CV doorsturen. Duh.

Brengt me wel op ideeën: als ik ooit besluit een Werving&Selectie bureau te beginnen, noem ik mezelf De Ijsbreker.

 1. “Maar je hebt nu wel lekker veel vrije tijd”

Ik weet het. Als je werkt, lijkt niks je zo lekker als eens een paar weken vrij zijn. Geen wekker zetten. Geen telefoon die steeds gaat. Ongegeneerd lummelen, lekker thuis aanrommelen.. Heerlijk. En eerlijk is eerlijk: werkeloos thuis zitten en zelf je tijd indelen is bij tijd en wijlen ook heel relaxt.

Het punt is alleen dat vrij zijn vooral fijn is als het ook eindig is. Dat je weet:”Vandaag ga ik uitslapen, ijs eten, tijdschriften lezen en ongegeneerd in mijn huispakkie op de bank liggen, want morgen moet ik weer aan de slag”. Dat is bij werk zoeken niet. Daarnaast heb ik voor mijn gevoel helemaal geen vrij, omdat ik WERK MOET ZOEKEN. Onvrijwillig vrij is dus niet lekker.

 verveling girlscene

 1. “Je hebt nog geen werk? Ach wat vervelend voor je. Nou ik kan je geen tips geven, want mij worden de banen altijd aangeboden dus ik hoef nooit te solliciteren”

Opmerkingen die vagelijk impliceren dat je een beetje een loser bent, zo zonder werk. En dat dat de andere persoon in kwestie nooooit zou overkomen. Nou voel ik me niet echt een loser, omdat ik
a) Zelf heb gekozen eerst op (ubervette ,gave, fantastische) wereldreis te gaan en pas bij terugkomst werk te gaan zoeken;
b) Al een hoop niet loser achtige dingen heb gedaan, zoals mensen bellen, brieven schrijven, sollicitatie gesprekken en wat-al-niet-meer;
c) In New York een super cool jasje heb gekocht, en sindsdien sowieso super cool ben.

Maar om nou te zeggen dat dit soort ‘bemoediging’ echt iets toevoegt… Nee.

 1. “Ben je niet te kritisch? “

Hoe kritisch mag je zijn in je zoektocht naar een baan, of liever gezegd: een droombaan? Wie zal het zeggen. Ik vind mezelf niet kritisch. Ik heb inmiddels toch al wel op minimaal 15 vacatures gereageerd, uiteenlopend van “Super Vet” tot ‘Ik weet het niet”. Maar ik probeer wel in het oog te houden wat voor soort werk bij mij past.

Vorige week had ik een eerste gesprek voor een functie van Consultant, waarbij tijdens het gesprek bleek dat de functie veel meer sales gericht was dan uit de vacature bleek. Vijftig procent van je tijd bestond uit koude acquisitie. Toen ik de week na het gesprek werd gebeld en de dame aan de telefoon vroeg wat ik van het gesprek vond, zei ik eerlijk dat ik niet dacht dat zo’n sales  gerichte functie bij mij past. Dit werd door haar bevestigd, waarna ze zei dat ze blij was dat ik zo eerlijk was en we nog een leuk gesprek hadden over wat wél bij mij past.

Volgens mij heeft werk zoeken niet zoveel te maken met kritisch zijn, maar met enerzijds open staan voor kansen en nieuwe ideeën en anderzijds met dicht bij jezelf blijven.

 1. “We moeten u helaas meedelen…”

Alles dat begint met deze zin is als werkzoekende BAD NEWS. Verder toelichting niet nodig.

 1. “U heeft geen nieuwe berichten”

Als ik op een saaie dag heel vaak mijn inbox of telefoon check, krijg ik ook heel vaak te zien dat ik precies nul nieuwe berichten heb. Dat doet me altijd denken aan Bridget Jones, als ze voor de honderdste keer haar voicemail beluistert en dan te horen krijgt “You have absolutely no messages, not a single one. Not even from your mother”.

bridget jones

Zo voel ik me ook zonder berichtjes. Alleen wacht ik niet op berichtjes van Mr Right, maar van The Perfect Job. En word ik wel blij van berichtjes van mijn moeder.

 1. “Kan jij dat niet even doen? Jij hebt nu toch tijd genoeg”

Kijk, het is inderdaad zo dat je als werkzoekende je tijd flexibeler indeelt dan als iemand met een fulltime baan. En ik vind het ook helemaal niet erg om daarop vaker boodschappen te doen, te koken, cadeautjes te kopen of andere praktische dingen te doen. Maar zie punt 2: werk zoeken is niet hetzelfde als ‘lekker veel vrije tijd’. Dus ik wil niet altijd degene zijn die de prutklusjes kan opknappen, dan ga ik me alleen maar zieliger en werkelozer voelen.

Gelukkig ben ik gezegend met de meest behulpzame, lieve en attente man die er bestaat, dus op dit punt weinig klachten en hulde aan Joris!

Om positief af te sluiten, nog een topje met leuke dingen die ik gelukkig veel vaker hoor:

 1. “Je vindt vast gauw een baan!”
 2. “Je bent goed bezig!”
 3. “Hee Maaike, ik heb een vacature tip voor je!”
 4. “Hee Maaike, ik heb een interessant contact  voor je!’
 5. “We willen je deze fantastische baan aanbieden!” (deze helaas nog te weinig gehoord)

En gelukkig hoor ik deze veel vaker! Iedereen die meeleeft, meedenkt, meezoekt… BEDANKT. Jullie houden mijn werkeloze leventje leuk.

 

Geschreven door

8 Reacties

 • Mijn Kleine Geheimpjes

  Punt 2 klinkt wel heel erg bekend. Ik heb ook eventjes zonder werk gezeten en ondanks dat ik MEGA toe was aan een vakantie, vond ik geen dag ervan leuk en voelde het ook echt totaal niet als vakantie. De rest van de punten komen mij niet zo bekend voor, maar terwijl ik het las dacht ik “gelukkig maar”.
  Succes met het vinden van een job, maar zo te lezen zit je op de goede weg!

  • krulletje86

   Dank je wel voor je reactie, grappig dat je dat punt herkenbaar vindt! Volgens mij een bekend ‘euvel’ van werkzoekenden. En gelukkig dat je de rest niet herkent :-). Thanks!

 • Diana

  Aanvulling op punt 1: Het gras groeit niet harder als je er aan trekt 😉

  • krulletje86

   Hahaha, hou op, schei uit Diaan ;-). Nog zo’n spreekwoord dat niet zo aan mij besteed is!

 • Lotte

  Vrije tijd is zwaar overrated! Ik vond het de eerste twee weken na mijn afstuderen heerlijk om even helemaal niks te hoeven en heb mezelf toen ook bewust vrijgegeven van het solliciteren. Onderhand komt het me de neus uit. En dan moet ik bovendien het UWV nog te vriend houden en mijn quotum aan sollicitatieactiviteiten halen, dat brengt ook enige stress met zich mee. Wie ooit nog durft te beweren dat werklozen luie donders zijn… :@

  • krulletje86

   Nee, niks is zo naar als gedwongen ‘vrij’ zijn. Of niks kunnen doen terwijl je zoveel wil. Ik leef met je mee Lotte!

 • Estelle

  Helaas willen clichés nog wel eens iets te vaak uit de kast worden getrokken en is niet iedereen gezegend met een flinke dosis inlevingsvermogen! Gelukkig de mensen dichtbij je wel, maar zolang die geen eigen bedrijf zijn begonnen wat dusdanig geniaal loopt dat ze een medewerker zoeken 😉 heb je daar baan-technisch vrij weinig aan, maar kunnen ze je wel helpen dit soort dingen die je liever niet hoort wat dragelijker te maken en het lijstje van 5 dingen die je wel graag hoort uit te breiden 🙂

 • Dierwetenschapper22

  Allemaal zo bekend 🙂 Hier een dierwetenschapper die moeite heeft om een baan op niveau te vinden. En ja, ik ben er ook zo eentje die eerst lekker naar het buitenland is geweest, dingen gezien heeft en toen pas stil stond dat ik ook nog een baan moest gaan vinden. Maarja, ik ben natuurlijk geweldig met mijn Master opleiding, wie wilt mij nou niet?! Een baan vinden moet zo lukken! Daar ben ik goed van terug gekomen 😉 Na tijdelijke baantjes heb ik nu eindelijk een baan waar ik langer kan blijven. Jammer genoeg niet op niveau, maar wel gelinkt aan mijn studie. Nu vanaf dit punt zoeken naar een baan meer op niveau 🙂 Meerdere gesprekken gehad voor leuke functies, maar helaas elke keer net niet raak. Nu proberen om die ene keer wel erboven uit te springen tijdens het sollicitatiegesprek! Het helpt mij wel dat ik niet de enigste ben van de opleiding die moeite heeft met het vinden van een passende baan!

Geef een reactie