Zwanger van de derde: “Voel je je je wel zwanger?”

Laatst was ik in het ziekenhuis voor een controle, toen de gynaecoloog vroeg hoe de zwangerschap verliep. “Goed”, zei ik. “Maar door de drukte en alle Corona maatregelen gaat het dit keer wel ongemerkt voorbij”.  Daarop schoof de gynaecoloog haar bril in haar haren en keek me onderzoekend aan. “Maar zijn er af en toe wel momenten waarop je je wél zwanger voelt? “ vroeg ze. “Dat is namelijk wel belangrijk”.

Die opmerking vond ik lief; meestal is de benadering in het ziekenhuis vrij zakelijk. Ze zette me ook aan het denken. Want deze derde zwangerschap zou zomaar eens de allerlaatste keer kunnen zijn dat ik dit meemaak. Ben ik er wel bewust genoeg mee bezig? Dus besloot ik een lijstje te maken van momenten waarop ik me echt zwanger voel. Want alleen al door dit op te schrijven, voel ik me “zwangerder” ;-).

Wanneer ik me echt zwanger voel…

 1. Als ik savonds op de bank lig en de baby schopjes maakt dat blijft altijd bijzonder, bij zwangerschap 1 of bij zwangerschap 100/ 
 2. Als ik vervolgens niet van de bank af kan komen omdat mijn rug en bekken superzeer doen Al weet ik niet of de gynaecoloog ook negatieve punten bedoelde met ‘bewust zwanger zijn’ 😛
 3. Als iemand opmerkt dat mijn buikje al goed groeit Dat is nu is nu dus wel een stuk minder dan normaal, omdat ik weinig mensen zie. Maar áls ik dan weer iemand zie, valt mijn bolle buik na een lange tijd gegarandeerd op. 
 4. Als ik met een kopje koffie in de tuin zin en dat Jonas of Lauren dan tijdens het spelen door baby een kusje komen geven Dat is gewoon echt superlief.
 5. Als ik tijdens een echo kleine handjes en voetjes zie zwaaien en dan tegelijk een trapje voel in mijn buik
 6. Als ik iets van mijn ‘normale’ kleding aantrek en moet concluderen dat dat echt-echt niet meer kan Ik had besloten dat nieuwe zwangerschapskleding kopen met al dat thuiszitten onzin was, maar ik vrees dat ik toch nog ‘moet’ shoppen voor het einde van deze zwangerschap. Het is gewoon niet echt iets voor mij om dag in, dag uit in 3 dezelfde outfits te lopen.
 7. Als ik zwaar geïrriteerd een boos werkmailtje typ, diep ademhaal en het mailtje weer verwijder Hormonen zijn bitches. Gelukkig verstuur ik dergelijke mails tegenwoordig niet meer, dat heb ik afgeleerd tijdens zwangerschap 1.
 8. Als ik lieve berichtjes, felicitatiekaartjes of babykleertjes cadeau krijg wat heb ik toch lieve mensen om me heen!
 9. Als ik in bad zit en mijn buik precies boven het water uitkomt Als een lief, klein eilandje. Of een walvisje. Ofzo. 
 10. Als ik voor de derde avond op rij bolognesechips MOET eten waarom ben ik niet zo’n zwangere met cravings voor tomaten of wortels ofzo
 11. Als ik google op “Baby 24 weken” en dan lees wat baby allemaal doet, hoort, voelt en kan. En me dan bedenk dat dat muppie dus nu daadwerkelijk in MIJN buik zit. 
 12. Als ik snachts voor de tweede keer uit bed moet om te plassen Wat eerlijk gezegd gewoon heel irritant is. 
 13. Als ik compleet in tranen ben na het lezen van een verhaal van een overleden kindje. Alhoewel ik dat soort verhalen gewoon sowieso heel slecht trek sinds ik zelf moeder ben, maar de hormonen doen er wel een klein schepje bovenop. 
 14. Als ik tegen Jonas zeg dat ik hem niet de trap op kan tillen, en hij begrijpend knikt en zegt ‘nee, baby”, waarna hij naar mijn buik wijst Volgens mij snapt hij het echt, want bij Wouter maakt hij een hele scene als hij hem niet wil optillen terwijl hij bij mij wonderlijk begripvol is voor een bijna 2-is-nee peuter. 
 15. Als ik Lauren en Jonas door de tuin zie rennen en me voorstel dat daar over een jaartje gewoon een derde kleine blonde krullenbol achteraan rent. Of misschien krijgt deze kleine boef wel stijl, bruin haar..? Who knows! Maar straks drie van die kleine donderstenen zien rondhuppelen lijkt me de grootste rijkdom op aarde. 

Wat zijn voor jou typische dingen die je zwanger doen voelen? 

Geschreven door

Geef een reactie