Van zwanger naar #fitmom #4: Hoe krijgt mama weer een babyhuidje?

ontzwangeren

“Zal ik…?” twijfelend pak ik een kort broekje van de stapel kleren. Of is dat onzin..? “Schat, kom je nou?” roept Wouter buiten ongeduldig. We zijn op vakantie en willen even met Lauren gaan zwemmen in het zwembad verderop in het park. Ik heb mijn bikini al aan, maar eigenlijk weet ik niet of ik daarin wel over de camping durf te lopen

Zoals je eerder kon lezen voel ik me nog niet helemaal bikini-proof.  Terwijl het met de kilo’s die zijn blijven plakken allemaal wel meevalt: nog 2 teveel, as we speak zelfs gereduceerd tot 1,5. Echt veel dikker dan pre-zwanger ben ik dus niet, maar helaas heeft de zwangerschap ook het één en ander met mijn huid gedaan.

Help! Ik scheur!
Ik was nog maar een maand nog 4 zwanger toen ik ineens putjes in mijn bovenbenen zag. Ik weet het nog goed, want het was nogal een crisismoment: ik had even daarvoor geconstateerd dat ik in geen enkele normale broek meer paste. En toen ook nog putjes! Een soort cellulitis, leek het, gecombineerd met witte streepjes: striae. Hoe de fuck kwam ik daar nou aan?! Waren mijn benen dan in 4 maanden zo mega veel dikker geworden? Ik vond het allemaal nogal oneerlijk, want zóóóveel zwaarder was ik immers ook nog niet. Helaas zette de trend zich tijdens de zwangerschap door. Internet wist me te vertellen dat zwangerschapshormonen ook hun invloed hebben op de huid. Dus naast het aankomen zorgden de hormoontjes ervoor dat ik rare deuken kreeg, bedankt.

Spikkelmama
Naast de opkomende striae kreeg ik gedurende de zwangerschap ook steeds meer sproetjes en moedervlekken. Had schijnbaar ook weer iets met hormonen te maken, er is zelfs een woord voor: het “zwangerschapsmasker”. Oftwel, pigmentvlekken die op je huid ontstaan onder invloed van de zon. NU ben ik sowieso gezegend met een gevoelig en wit huidje, dus om spikkels te voorkomen bracht ik als zwangere de zomer vooral door onder een parasol. Ik had het toch ook al de hele tijd bloedheet, dus dat leek me een win-win situatie.

Om de schade te beperken smeerde ik tijdens mijn zwangerschap wat af. Dure zonnebrand, speciale bodylotion… Alles wat me zou helpen om er niet al te slecht vanaf te komen. Toch kon al dat gesmeer niet voorkomen dat ik er nu, na de bevalling, helaas moet concluderen dat mijn huid een beetje is veranderd. Minder strak, meer putjes, meer pigmentvlekken, bleh. Eigenlijk vind ik dit de vervelendste erfenis van het zwanger zijn. Want de extra kilo’s, die kan ik er met een beetje effort wel af trainen. Maar in hoeverre valt er iets te doen aan die striae en putjes?

Sporten, smeren en accepteren
Ik weet het niet precies. Ik heb goede hoop dat meer sporten nog iets voor me kan gaan doen: nu ik weer in beweging ben, merk ik dat mijn huid ook strakker wordt.  En daarnaast heeft smeren met fijne bodylotion ook wel effect. Er zit dus voorlopig nog een voorzichtige stijgende lijn in mijn ontdeukingsprogramma.  Voorlopig houd ik hoop: als ik meer sport (ik doe mijn best), gezond eet en genoeg slaap, wordt de boel vast weer strakker.

Ik zie bij vriendinnen immers ook bemoedigende resultaten: ik heb heel veel vriendinnen die er echt weer supergoed uit zien sinds ze zijn bevallen. Tegelijk weet ik ook dat ik nooit meer precies zo strak en rimpelloos zal worden als ‘vroeger’. Maar… Is dat niet gewoon altijd zo als je ouder wordt?

“Joehoe! Kom nou!”. Wouter begint nu echt ongeduldig te worden. “En hou op met die onzin over dik zijn en streepjes op je benen. Driekwart van de vrouwen hier is véél kwabbeliger dan jij”. Ja, hij heeft een punt. Maar het gaat niet om die andere vrouwen, het gaat om mij. En ik moet me fijn voelen. Dus trek ik gauw nog even een kort broekje uit de kast. Want ook in een bikinitopje en shorts over een camping lopen is een half jaar na je bevalling al best wel stoer, toch?

Volgende week in Van Zwanger tot #fitmom 4: Kleding. Want wat trek je na je bevalling in hemelsnaam aan? Over nog (lang) niet in je oude kleren passen, borstvoedingsproof en spuugvlekken proof kleden en “Kan dit nog als moeder?”. Check hier mijn nieuwe mama-style.  

 

Geschreven door

Geef een reactie